Total Pageviews

Monday, 13 February 2012

MAYANGSARI RESORT~KOTA BHARU, KELANTAN


C Chantique Villa, Kota Bharu

Lot 644 Seksyen 14,, 15200 Kota Bahru, Kelantan

Assalamualaikum

Mayangsari juga ada apartmen di Kota Bharu, Kelantan tp bukan keseluruhan bangunan milik Mayangsari. Mayangsari hanya membeli sebahagian bilik di C.Chantique Villa untuk di duduki oleh Joint Owner (JO) macam aku & aku layak untuk menyewakan pada orang lain ;-)

APARTMENT YANG DI IKLANKAN MEMPUNYAI 
2 BILIK TIDUR, RUANG TAMU & DAPUR
harganya seperti di bawah

*weekdays = RM250.00
*weekend = RM320.00
*public/school holidays= RM320.00
(menginap lebih dari 1malam ada diskaun) 
*harga tanpa sarapan pagi
*tiada cukai (tax)
1. Sila buat tempahan pada saya 2-3 minggu sebelum tarikh menginap.

2. SMS nama penuh, no. ic, alamat email dan tarikh menginap.

3. Saya akan sms anda untuk urusan pembayaran (Maybank)
...
4. Bayaran penuh perlu dibuat paling lewat 4 hari sebelum tarikh menginap.

5. Check in pada 3.00 petang dan check out pada 12.00 tengahari

Fizri – 013 4066845
Email fizrijamal@gmail.com

 

MAYANGSARI RESORT~DUNGUN, TERENGGANU (2)

Assalamualaikum
 
POOL VILLA 
(1 bilik tidur, ruang tamu, dapur & private swimming pool)

 
Ini ialah sambungan kepada Mayangsari Resort cawangan Dungun TETAPI bezanya
ini ialah VILLA yang ada 1BILIK TIDUR, RUANG TAMU & YANG ISTIMEWANYA ADA SEBUAH PRIVATE SWIMMING POOL DI DALAM RUMAH. 
Saiz pool lebih kurang 6x12 kaki. 
 
Dungun (Villa Style)
MayangSari Resort Dungun
Jalan Pantai, Kampung Sura Tengah
23000 Dungun, Terengganu, Malaysia
 
(pool villa with 1bedroom--> private pool in the house)
*any days=RM300
 
*harga tanpa sarapan pagi & tiada cukai.
 (menginap lebih dari 1malam ada diskaun)
 
1. Sila buat tempahan pada saya 2-3 minggu sebelum tarikh menginap.

2. SMS nama penuh, no. ic, alamat email dan tarikh menginap.

3. Saya akan sms anda untuk urusan pembayaran (Maybank)
...
4. Bayaran penuh perlu dibuat paling lewat 4 hari sebelum tarikh menginap.

5. Check in pada 3.00 petang dan check out pada 12.00 tengahari

Fizri – 013 4066845
Email fizrijamal@gmail.com






MAYANGSARI RESORT~DUNGUN, TERENGGANU

SEMUA APARTMENT YANG DI IKLANKAN MEMPUNYAI 
2 BILIK TIDUR, RUANG TAMU & DAPUR
 
Assalamualaikum
 
Berikut ialah cawangan Mayangsari di Dungun. Tapi berbeza sikit sebab ini bukannya apartmen tp VILLA/RUMAH BATU sebiji2. Bukan style apartmen macam tempat yang lain2.
Tapi ciri2 lain masih sama. Ada 2 bilik tidur, tandas, dapur & tambahan laman kat bahagian luar.
 
Namanya ialah Garden Villa. 
 
Ada juga Pool Villa iaitu villa yang ada PRIVATE POOL di depan rumah tapi akan di update dalam entry yang lain ok ;-) 
 
Tempatnya dekat dengan pantai tapi x sesuai untuk bermandi-manda. 
 
Dungun (Villa Style)
MayangSari Resort Dungun
Jalan Pantai, Kampung Sura Tengah
23000 Dungun, Terengganu, Malaysia
 
 
(garden villa with 2 bedrooms--> no private pool in the house)
*weekdays = RM250.00
*weekend = RM270.00
*public/school holidays= RM270.00
 (menginap lebih dari 1malam ada diskaun) 
 
1. Sila buat tempahan pada saya 2-3 minggu sebelum tarikh menginap.

2. SMS nama penuh, no. ic, alamat email dan tarikh menginap.

3. Saya akan sms anda untuk urusan pembayaran (Maybank)
...
4. Bayaran penuh perlu dibuat paling lewat 4 hari sebelum tarikh menginap.

5. Check in pada 3.00 petang dan check out pada 12.00 tengahari

Fizri – 013 4066845
Email fizrijamal@gmail.com








 

Sunday, 12 February 2012

MAYANGSARI RESORT~A'FAMOSA RESORT

SEMUA APARTMENT YANG DI IKLANKAN MEMPUNYAI 
2 BILIK TIDUR, RUANG TAMU & DAPUR

Assalamualaikum

Ini ialah apartmen betul2 dalam A'Famosa Resort. Hiasannya pada aku elegent & modern. Swimming pool ada kat blok depan dia. Ada 2 bilik tidur tapi 1 tandas.

Keistimewaan lain ialah, kalau bernasib baik kita boleh dapat kupon diskaun untuk masuk dalam taman2 tema dalam ni kecuali Cowboy Town (sebab kos bunga api mahal). Kupon boleh mintak dari pekerja yang jaga apartmen ni bergantung pada stok yang dia ada.

Contohnya kalau harga masuk RM48, pakai kupon dapat la RM20. Lebih 50% jimat :-)

A’Famosa Resort Melaka
Garden Villa Apartmen
Jalan Kemus, Simpang Ampat,
78000 Melaka, Malaysia

*weekdays = RM250.00
*weekend = RM320.00
*public/school holidays= RM320.00
 (menginap lebih dari 1malam ada diskaun)
1. Sila buat tempahan pada saya 2-3 minggu sebelum tarikh menginap.

2. SMS nama penuh, no. ic, alamat email dan tarikh menginap.

3. Saya akan sms anda untuk urusan pembayaran (Maybank)
...
4. Bayaran penuh perlu dibuat paling lewat 4 hari sebelum tarikh menginap.

5. Check in pada 3.00 petang dan check out pada 12.00 tengahari

Fizri – 013 4066845
Email fizrijamal@gmail.com


Enjoy the pictures~






MAYANGSARI RESORT~PORT DICKSON, NS

SEMUA APARTMENT YANG DI IKLANKAN MEMPUNYAI 
2 BILIK TIDUR, RUANG TAMU & DAPUR

Assalamualaikum

Berikut ialah gambar apartmen di Port Dickson & harganya. Aku pernah duduk sini dengan family.
Selesa, swimming pool besar & jalan kaki 3-5minit je nak pergi mandi pantai ;-)

Port Dickson (3 stars)
Mayangsari Resort,
Batu 2 Jalan Pantai
Port Dickson 71000, Malaysia

*weekdays = RM250.00
*weekend = RM320.00
*public/school holidays= RM320.00
(menginap lebih dari 1malam ada diskaun)
1. Sila buat tempahan pada saya 2-3 minggu sebelum tarikh menginap.

2. SMS nama penuh, no. ic, alamat email dan tarikh menginap.

3. Saya akan sms anda untuk urusan pembayaran (Maybank)
...
4. Bayaran penuh perlu dibuat paling lewat 4 hari sebelum tarikh menginap.

5. Check in pada 3.00 petang dan check out pada 12.00 tengahari

Fizri – 013 4066845
Email fizrijamal@gmail.com





APARTMEN PERCUTIAN ~MAYANGSARI RESORT, HOTEL, SPA

Assalamulaikum




Kali ni aku nak bercerita tentang Hotel Mayangsari.

Beberapa bulan lepas aku ada beli sebuah apartmen di Hotel Mayangsari Port Dickson. Asalnya aku nak cari rumah flat or apartmen yang murah2. Beli dan sewakan. Cari punya cari aku terjumpa dengan iklan apartmen ni. Lepas selidik n fikir panjang aku pun beli dengan tujuan senang nak bercuti dengan family AND at the same time boleh buat bisnes.

Harganya sangat mampu milik SEBAB Mayangsari ni dia jual bilik secara konsep Joint Owner (JO). Maknanya aku bukanlah pemilik tunggal apartmen tu sebaliknya berkongsi dengan beberapa orang lain.
Bahasa mudahnya seolah2 aku beli share untuk duduk di sebuah apatmen Mayangsari. So, aku kena patuh pada syarat2 tertentu untuk duduk di sana & TIDAK tertakluk di Mayangsari Port Dickson je.

Aku boleh duduk di seluruh rangkaian Mayansari ni di Malaysia & Indonesia (mengikut kuota yang diberi)
Sistem dia agak complicated kalau nak terangkan dalam ni sebab kena refer pada kertas2 dia.

apartmen Mayangsari ni ada kat Port Dickson (tempat aku beli), Melaka, Dungun, Kelantan, Cameron Highland, Jakarta & Bandung.  

Menggunakan keistimewaan sebagai seorang Joint Owner (JO) aku boleh duduk & sewakan di mana2 tempat diatas ikut kuota yang aku ada.


Untuk iklan yang lagi details, klik pada post seterusnya ok. Aku masukkan gambar2 & harga ikut cawangan dia.
Bawah ni video pengenalan~enjoy




Kalau ada yang berminat nak memiliki apartmen percutian pada harga mampu milik & pada masa yang sama ingin buat bisnes hotel~sila pm

Harga yang aku tawarkan InsyaAllah berpatutan & kadang2 lagi murah dari sepatutnya sebab aku dapat harga istimewa JO.

Yang penting korang kena ingat, yang aku sewakan ni ialah APARTMEN with TWO BEDROOMS inside.
Ada 2bilik tidur, dapur, ruang tamu. Selesa la kalau 1family sederhana nak duduk kan.

Kat bawah ni ada ringkasannya:


· LENGKAP DENGAN PERABOT (FULLY FURNISHED)
· LUAS & SELESA
· 2 BILIK TIDUR
· 2 TANDAS (A FAMOSA HANYA 1 TANDAS)
· RUANG TAMU
· DAPUR
· KOLAM RENANG !
· TIADA HAD ORANG YANG  MENGINAP (KONGSI RAMAI-RAMAI BOLEH JIMAT!)
· HARGA LEBIH MURAH DARI PASARAN








Friday, 10 February 2012

KHASIAT TEH HIJAU

"Mula2 epal hijau..then teh hijau..apahal la si pij pijeri ni kan? Obses dengan hijau kot?
Entah2 lepas ni dia cakap katak hijau pon banyak khasiat~LOL"



Assalamualaikum

Dah layan drama sebabak kat atas? ok? boleh menang award?~ he2..
Kali ni aku nak promote teh hijau lak.. Tak ramai orang yang jadikan teh hijau sebagai minuman harian.
Kebanyakannya minum teh biasa je yang warna coklat gelap tu je..
Walaupun teh hijau ni rasa dia 'pelik' sket tapi lepas baca info dibawah maybe u should consider to drink green tea..
Harga tak mahal.. Lebih sikit je dari teh biasa..

Enam khasiat yang dibawakan teh hijau:

1. Mampu melindungi payudara daripada serangan kanser. Kandungan polifenol (salah satu antioksida) yang banyak di dalam teh ini dikatakan dapat meneutralkan radikal bebas yang menjadi punca kanser.
2. Menggalakkan pembakaran lemak. Bagus diamalkan untuk mereka yang ingin lansing dan menguruskan badan.
3. Menurunkan aras kolesterol dalam badan.
4. Meningkatkan sistem imunisasi badan.
5. Membantu mengawal paras gula darah (kurangkan gula dalam teh hijau anda, atau gantikan dengan gula stevia).
6. Mengawal tekanan darah tinggi dengan merencatkan tindakan Angiotensin II.

KHASIAT EPAL HIJAU

Maaf kalau blog aku banyak tentang makanan.. The fact is aku suka masak & makan..
Sebab tu lah lemak sangat mudah terbentuk kat badan ni..
salah ke kalau kita gemuk? Salah?~emosi tiba2..hehe

Ok..Aku suka makan epal hijau & selalu promote kat orang lain untuk makan epal hijau..
Why? Aku ada share ke dengan syarikat yang import epal hijau?~no,no.no..
Jawapannya sebab epal hijau ni SANGAT banyak khasiat..
Bukan bermaksud makanan lain kurang berkhasiat cuma epal hijau ni salah 1 di antara yang baik la.




CER BACA..CER BACA..

JITRA, 7 Feb (HPM) — Mengunyah sebiji epal atau meminum jusnya setiap hari sudah cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolesterol dalam badan.
Kajian menunjukkan epal mengandungi elemen kesihatan phytonutrient yang boleh melambatkan pengoksidan kolesterol yang tidak baik.
Berikut ialah kelebihan dan khasiat epal hijau yang perlu kita ketahui:

1. Membantu mencegah pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.
2. Mengurangkan risiko penyakit jantung.
3. Membantu kesihatan membran paru-paru.
4. Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.
5. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
6. Membantu mengekalkan berat badan.
7. Mengurangkan tekanan penyakit asma.
8. Mengurangkan risiko barah.
9. Adalah digalakkan untuk memakan epal bersama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.
10. Untuk mereka yang mempunyai masalah sembelit atau sistem penghadaman, kisarkan epal hijau dengan saleri dan minum setiap pagi sebelum sarapan. Amalan ini dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan. Zat masam epal hijau sememangnya merupakan pembersih tubuh yang sangat baik.
11. Untuk kesegaran kulit wajah pula, potong epal hijau dan rendamkan seketika dalam air batu selama 5 minit. Kemudian letakkan hirisan epal hijau tersebut di atas muka dan biarkan selama 15 minit. Pasti anda dapat rasakan kesegarannya dan jika diamalkan selalu boleh melicinkan kulit muka.



RESIPI PAI EPAL (mudah tahap tadika)

Ok..hari tu kan aku ada buat pai epal yang rupa macam karipap~LOL
Ni aku nak share resipi dia..dapat dari  http://www.myresipi.com
Senang tahap mudah!~ada ke?

Kalau ikut resipi kena goreng tapi aku bakar je..Lebih sihat!~yela sangat


gambar2 sekadar hiasan sahaja...
agak2 mampu ke aku nak buat cantik macam atas ni... 
~apa senyum2...kau mampu?

Bahan-bahan ( 12-14 biji )

  • Bahan Inti:
  • 2 biji apple merah - potong dadu
  • 1/3 cawan gula (jika tak suka manis, boleh kurangkan kepada 1/4 cawan saja)
  • 1/2 sdk serbuk kayu manis
  • 1 sdb perahan jus lemon
  • 1 sdk tepung jagung + 1 sdb air
  •  
  • Bahan Pastri:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sdk garam
  • 1/2 cawan butter - beku (sejuk)
  • 1/2 cawan susu segar sejuk
  • **minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Inti: Dalam sauce pan (periuk @ kuali biasa boleh juga lah), campurkan apple, gula dan serbuk kayu manis. Gaul sebati atas api yang kecil.
  2. Campurkan jus lemon. Gaul sebati. Masukkan pula bancuhan tepung jagung. Gaul dan masak sehingga dapat kepekatan yang ideal.
  3. P/S: Jika anda rasa ada kekurangan pada rasa masam @ inti tersangat manis, bolehlah tambahkan perahan jus lemon bagi menyeimbangkan rasanya.
  4. Pastri: Ayak tepung dan garam. Masukkan butter dan gaul menjadi seperti serbuk roti. (Gaul guna hujung jari)
  5. Masukkan susu sedikit demi sedikit. Jika perlu, bolehlah tambahkan lagi susu. Adunan ini seharusnya lembut tetapi sedikit liat.
  6. Canai doh atas papan canai dan potong dalam bentuk segiempat (8cmx4cm).
  7. Masukkan inti di permukaan kepingan pastri dan lekatkan kepingan yang lain pada kepingan tersebut. Tekan keseluruhan bahagian tepi pastri. Kemudian, kelim atau lipat ke belakang. Lebih mudah, tekan dengan garfu.
  8. Goreng menggunakan api sederhana sehingga keperangan/keemasan. Jika ingin pastri lebih rangup, simpan dulu dalam peti ais selama 1 jam sebelum digoreng.


CADANGAN SKIM GAJI SBPA OLEH CUEPACS

Assalamualaikum

Ni nak share cadangan skim gaji SBPA oleh Cuepacs..credit to http://beritasemasa.com
Bila nak dapat gaji baru ni? Brapa jumlah kenaikan yang sebenar?Aku pun x faham macamana nak baca jadual ni..



Wallahualam~menanti dengan sabar

Tapi yang aku x sabar sampai sekarang aku masih lagi dapat gaji DC41 sedangkan aku dah naik ke DG41. Kawan2 yang sama posting dah lama merasa gaji baru.
Salah siapa? Malas nak cakap~fed up!

Kecoh kejap bilik guru SKPP sebab masing2 faham jadual ni ikut formula berbeza~lucu..haha
klik gambar untuk lebih jelas

AKU & DIA

DIA SANGAT SWEET & ISTIMEWA ~fullstop!


PATAH SERIBU

Sebenarnya bukan aku tengah kecewa or frust tapi sekarang ni tengah gila dengan lagu Patah Seribu by Shila Amzah.

Sangat indah melodi n liriknya.
Penyanyinya pon indah dipandang~ops, terlebih sudah!

Walau kau tiada di sini
Ku tetap ingat semua pesanmu
Ku hidup seolah-olah kau masih ada
Bisikan kata kepadaku

Bilakah kau akan utuskan surat buatku
Aku terus menunggu tibanya kata cintamu

oh.. patah seribu hatiku
Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi

Biar pergimu tanpa relamu
Namun hatiku tetap rasa
Kejamnya kau meninggalkanku dengan nota-nota
Cinta buat kita berdua

bila kan ku bisa menerima ketiadaanmu
Kan ku bakar semua hapuskan semua kenangan

Patah seribu hatiku
Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi

Sayangku mohon padamu
Segera tinggalkanku
Pergilah kau ke tempat yang kau tuju
Pasti ada hikmah buatmu dan juga buat diriku

Pergilah…




MURAL & PAI EPAL

Salam

Hurmm....cuti straight 4hari sempena Maulidurrasul & Thaipusam aritu sgt la membosankan KALAU xda apa2 aktvt..nak balik kampung x boleh sebab xda bot nak keluar dan masuk~so sad

However, life goes on..sepanjang cuti aritu kami cikgu2 SKPP yg berwibawa telah membuat projek mural ikut subjek masing2...aku??? of coz la English...cikgu BI la katakan...
itu pentingnya English education, bak kata Usop Wilcha~ok now buat tangan macam Usop Wilcha!

Before that, tiba2 aku teringin nak makan n buat pai epal. Rupa memang x lawa tapi boleh la nak makan..
Sedap ke? Kalo cakap sedap nanti puji diri sendiri lak..so, aku kategorikan sederhana je la~haha


Bukan senang nak tengok Juju menguli tepung~senyum bangga

Ini 2nd time wat pai epal..bahan2 & barang2 sangat limited so redah je pakai apa yg ada..
Tengah2 dok uli tepung, tiba2 my fellow friend cikgu Junasri masuk umah~mangsa!!
Tak pasal2 dia kena getah. Kena tolong aku uli tepung.


Ada ke rupa pai epal? bak kata 'seseorang' rupa macam karipap~amik kau karipap epal! haha

Back to mural..Fikir punya fikir, i had decided to draw a picture of a boy and label the body part..
I am not a good artist tp belum cuba belum tahu~hahahahaha
Dengan bantuan cikgu Junasri@juju terhasillah karya dibawah..

 Harimau Malaya tengah buat mural~kau ada?

 Kucing? Penguin? Gajah?~Anjng laut? siapa yang x kenal memang rabun..huhuhuhu
1 more, tolong jangan tanya kenapa budak 2 kulit gelap & anjing laut warna pink~menjeling tajam
Aku cuma lukis je..yang banyak mewarna ialah Ju & Shahrir~thanx guys

Sebenarnya tiba2 je dapat idea nak lukis haiwan. Then I went 2 the library n  grabbed a book about drawing n started sketching. Senang je sebab dia tunjuk the steps in easy ways.

Maybe ada sket darah seni yang mengalir kat tangan aku ni. Untung2 boleh ganti Leonardo da Vinci.
Who knows right?~ok now korang boleh muntah..hahaha
Tapi x siap lagi sebenarnya..baru half..

Bawah ni mural karya cikgu2 lain ikut subjek~yg mana paling meletup?? hurmm..

mural sains karya cikgu shahrir..nampak x arnab kaler pink?? 
kenapa ada kubur??errr..i don't have the answer~seriously..

mural bahasa malaysia karya cikgu zamri..free hand je dia buat..~gila kentang? 
zamri + gila kentang = zam kentang ~ mati aku kalau dia tau

mural PJ karya cikgu hakim..sangat kemas~kemaih kemut noooo!

tadaaaaaa!!! 1 lagi mural English karya cikgu fizri....
OK FINE! aku tipu..sebenarnya mural agama Islam karya ustaz hairozi & ustaz naza..
disebabkan ni mural paling cantek aku pun tumpang glemer jap ;-)

buku ni yang aku rujuk untuk lukis binatang2..
a good book especially untuk orang yang xtau melukis macam aku~pengakuan paling jujur

Thursday, 9 February 2012

SEKITAR PULAU

Haaaaaaaa...ni ada la gambar2 sekitar pulau pemanggil ni..kecik je penempatannya..penduduk pon x sampai 50 orang..yessss! less than 50 people..siap translate kot2 ada yg x paham BM~buleh?

Elektrik ada 24jam walaupun kadang2 ada gangguan..air pakai bekalan air bukit & perigi..no, no jangan imagine kami kena naik bukit or timba air dari perigi..dia ada saluran yang terus masuk ke paip..pulas2 je kepala paip keluar air~canggih?
Airnya kadang ok, kadang2 berkeladak..Tapi aku ni jenis redah je..
Tutup sebelah mata, jirus!~penah try mandi tutup sebelah mata?


Ramai sangat yang bertanya sini ada kereta x? Cuba korang tengok lorong jalan ni. Agak2 muat ke kereta nak lalu??~hurmmm




Sebelah ni Ustaz Hairozi merangkap GPK HEM. Baik orangnya~bodek jangan tak bodek! hehe

Ni musim hujan so berkabus je bukit Buau kat belakang 2.
Ala2 Cameron weh~ I just love Cameron Highland

Finally....inilah dia SK PULAU PEMANGGIL..tempat untuk aku menabur bakti sebagai seorang pendidik..
Bak kata pepatah 'guru ibarat lilin yang terbakar'...bakarlah aku! bakarlah aku! ~ terlebih emosi..heee..

KALI PERTAMA BERSUA ~dupdapdupdap

 For d 1st time in my entire life, i witnessed this great creation of Allah~smile
Pulau Pemanggil? Kat mana? Apa yg ada? Jauh? Ada bekalan elektrik? Air? Rumah? bla bla bla.....
Seriously i had know idea. Tapi bak kata pepatah 'tak kenal , maka tak cinta, kita redah je' ~ok fine, yg ni aku tambah sendiri..ha2

Sebenarnya aku posting dah lebih setahun. Bulan Oktober 2010. So kena la refresh balik otak ni sebab nak cerita dalam blog ni~hehe

Cerita panjang pon x guna. Lepas melalui perjalanan lebih 4jam, naik bot kayu, bertolak pukul 3pagi, tido kat atas lantai, celah2 selipar, enjin bot mati tengah laut~believe me, this is not the worst!
aku pon sampai dalam pukul 7pagi lebih..Alhamdulillah..

Ok, gambar ni aku snap time enjin bot tiba2 mati. Agak kagum la dengan keindahan tempat ni~senyum

 Perkampungan nelayan Jeti Kg. Buau~cantik kan lautnya? Subhanallah :-)